Visie

Het principe achter 4Noppes: circulair en inclusief

Door het inzamelen en gratis weggeven van goed bruikbare spullen willen we onder andere de afvalberg verminderen, hergebruik van grondstoffen stimuleren en laten zien hoe je op een creatieve manier van iets ouds weer iets heel moois kunt maken. Deze visie van onze weggeefwinkel heet ook wel ‘circulaire economie’.

Bij 4Noppes gaan we uit van een economie van overvloed en hergebruik, meer lokaal georiënteerd. In onze huidige consumptiemaatschappij is er namelijk genoeg voor iedereen. We willen mensen inspireren om spullen op te knappen, zodat ze een nieuw leven kunnen krijgen. Dit willen we ook actief uitdragen door plek te bieden voor workshops waarbij mensen bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben op een creatieve wijze zelf nieuw leven in goede spullen te blazen.

Wij zijn van mening dat niet alles geld hoeft te kosten, sterker nog: de belangrijkste dingen in het leven zoals liefde, goede gezondheid, zorgzaamheid en saamhorigheid zijn onbetaalbaar en ook niet in geld uit te drukken. Daarom is 4Noppes ook een ontmoetingsplek voor iedereen. Onder het genot van een kopje koffie een praatje maken. Zo zien wij het hart van onze winkel. Voor ieder wat wils, met ruimte en respect voor iedereen. We voelen ons betrokken bij iedereen, en iedereen is bij ons gelijk.

4Noppes gaat daarom ook uit van een inclusieve economie, eentje waarin iedereen bijdraagt. Wij willen vooral iedereen inspireren en laten ervaren hoe leuk het is om weg te geven of zomaar iets te krijgen. Dat verklaart ook de positieve sfeer die er heerst in onze winkel. Niemand hoeft zich financieel of op welke manier dan ook te verantwoorden of voelt zich genoodzaakt spullen te laten staan vanwege een beperkt budget. Bij ons is iedereen gelijk. Arm of rijk. Dat dit een andere kijk en ervaring is voor veel mensen, blijkt uit die zo vaak gestelde vraag “Mag ik dat echt hebben? Hoef ik daar niks voor te doen of te laten zien?”.

Maar ik kan het gewoon betalen, dus 4Noppes is niet voor mij bedoeld

Jawel, dat is het wel!

We horen bij 4Noppes regelmatig van klanten dat ze denken dat 4Noppes alleen bedoeld is voor mensen die weinig te besteden hebben. Niks is minder waar! 4Noppes is er juist voor iedereen. Arm of rijk. Dit is niet alleen omdat we met zijn allen spullen in overvloed en genoeg voor iedereen hebben, maar ook vanuit onze zorg voor het milieu. Want door met zijn allen spullen te hergebruiken (dus ook als je ze nieuw kunt kopen!) verminderen we onze afvalberg en besparen we op grondstoffen en productieprocessen. Door spullen te hergebruiken, spaar je dus het milieu.

Vind je het toch lastig om gratis spullen mee te nemen?  Steun dan 4Noppes door een bijdrage in onze spaarpot te doen of vriend te worden van 4Noppes door een gift over te maken op onze rekening. Met giften houden we onze winkel draaiende en betalen we bijvoorbeeld huur, gas, water en elektra.